De vooravond van een ongelooflijk avontuur...
Voila, het is zover.
We zijn september 2019.
Het moment waar we naartoe gewerkt en naar uitgekeken hebben is eindelijk aangebroken:
de start van ons project.
Wat ooit begon als een droom, die we tussen pot en pint na repetities besproken, is uitgedraaid op een ware queeste naar de roots van de Roma muziek.
Wat die droom dan wel was? Het leren en kunnen spelen van de muziek die ons al jaar en dag in zijn betovering houdt. Breed genomen : Roma-muziek. Hiervoor les volgen bij- en samenspelen met de muzikanten die we zo bewonderen. Zij die geboren zijn in de traditie.
Al snel hadden we door dat je om de stijl echt onder de knie te krijgen meer uit de kast moet halen dan goesting om te studeren. Zonder je onder te dompelen in de traditie, leefwereld, en als het zo even kan ook in de de taal, zal je nooit het het volledige plaatje kunnen brengen.
Een hele opgave dus. Maar des te interessanter.
Toen ons ter ore kwam dat we een beurs konden aanvragen voor dit project zijn we aan het schrijven gegaan. Nu mogen wij u met trots meedelen dat we dit project kunnen uitvoeren in het kader van een ‘Meester leerling traject voor het doorgeven van vakmanschap’ , met steun van de Vlaamse Overheid zowaar. Want zo te zien zijn we niet de enigen die vinden dat Roma-muziek een plekje verdient tussen het immateriële culturele erfgoed van België.
Maar wie we eigenlijk het meeste willen bedanken voor het helpen verwezenlijken van deze droom is onze leermeester, muzikant der muzikanten: Tcha Limberger! Zonder hem zou dit hele avontuur niet van de grond gekomen zijn. Hij zal ons in deze komende twee jaar begeleiden in onze zoektocht naar de roots van de Roma-muziek…
Om met Tcha's woorden af te sluiten : "Al bij al biedt dit traject een uitzonderlijke kans. Een kans tot verbinding, een kans tot verrijking van de geest, een kans tot het opdoen van emotionele wijsheid. Een muzikant heeft altijd nood aan nieuwe vormen van inspiratie. Deze inspiratie vindt men in een zekere voorliefde voor bepaalde stijlen en repertoires. Door het aanleren ervan, het dieper ingaan op deze stijlen, ziet men de kans zijn zeggingskracht en uitstraling danig te vergroten. En daarmee ook anderen te inspireren en te kunnen begeleiden.
Op die manier wordt deze honger naar nieuwe input van een enkel individu een groter goed. Een tool om dit cultureel erfgoed terug op de kaart te zetten en mensen warm te maken voor dit vakmanschap."
Voila, nu, zoveel tijd en fantaseren later, staan we dus aan de vooravond van dit grootse project. Starten maar!
Met deze blog houden wij jullie desgewenst op de hoogte van onze avonturen, ontmoetingen en lessen.
Tot binnenkort!
Comments