top of page
Zoeken
  • Jeanouk

Het ontstaan van In het spoor van Django

Bijgewerkt op: 24 nov. 2021

We zijn al lange tijd nieuwsgierig naar de rijke muziektraditie van de Roma.


Na allebei een zeer verschillend parkoers te hebben afgelegd kruisten onze wegen in de Karavaan, een intercultureel muziekproject van VZW Madam Fortuna en Bij' De Vieze Gasten, waarbij de ontmoeting met de Roma gemeenschap centraal staat.


Jeanneke begon ooit met viool spelen bij een Roma muzikant met Hongaarse roots. Van hem leerde zij de traditionele muziek alsook het klassieke westerse repertoire. Later studeerde zij klassieke viool aan het Koninklijk Conservatorium/ Kask, Gent. In het kader van Erasmus deed zij een master in klassieke muziek bij Vasilij Melnjikov aan de Academy of Music, Ljubljana, Slovenië. Na deze verdere studies aan het conservatorium was het technische kunnen er, maar het enthousiasme en de liefde voor haar instrument waren ver zoek. Uiteindelijk wakkerde het vonkje weer aan door terug te keren naar haar eerste liefde: de traditionele Hongaarse Roma muziek. Vanuit dit vernieuwde enthousiasme groeiden samenwerkingen met o.a. Room 13 Orchestra, Lieven Tavernier, Mich Walschaert, Neeka, Stijn Meuris, Martin Balogh, Pal Szomora, Wouter Vandenabeele,... Maar ook buiten de lijntjes van de muziek gaat zij op zoek naar samenwerkingen. Dit vertaald zich in meer interdisciplinaire projecten, bijvoorbeeld met theater Groep Vers in de vorm van een kindervoorstelling.


Anouk volgde na haar studie ingenieur haar passie voor muziek. Ze verdiepte zich in folk, jazz en wereldmuziek. Haar muzikale carrière begon al vroeger, toen ze op vier jarige leeftijd startte met de Suzuki methode. Later met haar bands won zij verschillende concours. Dit gaf haar de nodige motivatie om na haar universiteitsstudie te starten als jazz violiste aan het Brusselse Conservatorium. In Arnhem (NL) behaalde zij haar master en ging Erasmusstudent naar de befaamde Didier Lockwood school in Parijs. Tijdens deze loopbaan leerde ze muzikanten van over heel de wereld kennen: ze speelden enkele keren in China en Hong Kong, Senegal, Wit Rusland en over heel Europa. Ze is actief in verschillende bands: Duo De Schepper-Sanczuk, Room13 Orchestra, Broes, Brent Beukelaer,… . Ze werkte onder andere samen met Eva De Roovere, Lieven Tavernier, Mich Walschaerts, Neeka, Wouter Vandenabeele, Kyriakos Gouventas, Dong Jinming, Martin Balogh, Issa Sow, Bao Sissiko en Ngaari Low.


Uiteindelijk vonden we elkaar terug bij hun roots, in Gent. Soms moet je niet ver gaan om goede muzikanten tegen te komen die je kennis vergroten. De ontmoeting met "de Roma van Gent" is een hele verrijking!


Na onze ontmoeting in dit project De Karavaan sloeg de muzikale vonk al snel over. We gingen ons meer en meer verdiepen in Roma muziek. Dit enthousiasme trok al snel de aandacht van de Roma muzikanten die deelnamen aan het project. Dit zorgde uiteindelijk voor een nauwe artistieke samenwerking. Ons muzikale kunnen en interesse opende als het ware een poortje naar die andere leefwereld en we werden al snel onder de vleugels genomen van de Roma gemeenschap in Gent.


Dat twee niet-Roma, of gadjo's zoals de Roma zeggen, een plekje krijgen in hun muzikale hiërarchie is op z'n minst bijzonder te noemen. Het dikwijls voorzichtige contact tussen Roma en niet-Roma werd hier in gedeelde liefde voor muziek weggewerkt.


Dat bracht ons op het idee ons verder te verdiepen in deze muziek om zo ook een beter beeld te krijgen van de cultuur. Met onze vernieuwde interesse in het genre klopten we aan bij een oude bekende, Tcha Limberger. Zijn brede kennis van de verschillende stromingen en zijn liefde voor bijna vergeten traditionele muziek maken hem tot een belangrijk figuur voor het in stand houden van het patrimonium.


Tcha wilde ons onder de vleugel nemen en benadrukt daarbij hij het belang van het delen van dit vakmanschap. Dat twee gadjo's zo veel interesse hebben voor deze traditie maakt hem hoopvol. Het mooiste wat er kan gebeuren is dat de ziel van de musicerende Roma gemeenschap erkend wordt, dat deze cultuur gedeeld kan worden over socioculturele grenzen heen.


Dit alles resulteerde in dit project...




29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Contact

zoektocht naar de roots van de Roma-muziek

bottom of page